Onze geschiedenis

Het ontstaan van Teen Challenge

Gedreven door liefde en bewust van een duidelijke roeping reed David Wilkerson als plattelandspredikant honderden kilometers naar Brooklyn New York. Daar aangekomen begon hij zijn werk onder kansarme straatjongeren. Veel van deze jongeren waren bendeleden - voor wie moorden, drugsgebruik, prostitutie en criminaliteit aan de orde van de dag was.

Dit werk kreeg de naam Teen Challenge. In de wereldwijde bestseller Het Kruis in de Asfaltjungle (Oorspronkelijk: The Cross and the Switchblade) beschrijft David Wilkerson zijn ervaringen in de getto’s van New York. Van dit boek zijn miljoenen exemplaren verkocht en in 1970 kwam de boekverfilming uit.

Rehabilitatiecentra

Het werd David Wilkerson duidelijk dat mensen met levensbeheersende problemen (drugs, drank, etc.) behoefte hebben aan opvanglocaties waar langdurige, gestructureerde hulp wordt geboden. Als predikant vertaalde hij principes en waarden die hij vanuit de Bijbel kende naar concrete toepasbare hulpverlening. Hij richtte een rehabilitatiecentrum op. Het programma van Teen Challenge was succesvol en al snel kwamen er centra bij.

Deze nieuwe aanpak werd een dusdanig succes dat Teen Challenge wereldwijd gerespecteerd is als het gaat om opvang en rehabilitatie. Nog altijd zorgt de aanpak van Teen Challenge voor zeer goede resultaten rondom rehabilitatie. Wereldwijd zijn er meer dan 1.000 centra verspreid over ruim 120 landen.

Teen Challenge in Nederland

In 1969 kwam het werk van Teen Challenge uit Amerika naar Nederland en werd de eerste Teen Challenge koffiebar (inloopcentrum) geopend in Den Haag. Er volgden veel van dit soort koffiebars in heel Nederland.

Mensen die vastgelopen waren werden uitgedaagd tot een andere levensstijl. Een levensstijl naar het voorbeeld van Jezus. Menig hippie die niks met de kerk had stond hier echter wel voor open. Ze hadden al veel geprobeerd zonder echt geluk te vinden maar nog niet een leven naar het voorbeeld van Jezus. Het effect was enorm: veel drugsverslaafden stopten, crimineel gedrag verdween, mensen kregen rust in hun leven.

Vanwege de vele mensen die wilden stoppen met hun drugsverslaving ontstond er in Nederland de vraag naar begeleiding en opvang. Het eerste opvangcentrum opende in 1973 in Haarlem. Het opvangwerk breidde zich vervolgens uit, binnen Haarlem en ver daarbuiten. Nu, meer dan 50 jaar later, biedt Teen Challenge Nederland nog altijd opvang en begeleiding vanuit dezelfde christelijke principes.

Teen Challenge in Europa

Sinds de jaren '70 is het werk van Teen Challenge via Nederland verspreid over heel Europa en grote delen van Azië. De band met Teen Challenge werk in andere Europese landen is sterk. Teen Challenge Nederland is aangesloten bij Europa Teen Challenge. Jaarlijks vindt de Europe Teen Challenge conferentie plaats. Daar ontmoeten werkers en cliënten van Teen Challenge uit Europa en Azië elkaar.

Bekijk hieronder een documentaire over Teen Challenge