Onze geschiedenis

Het ontstaan van Teen Challenge
Teen Challenge is in 1958 in Brooklyn New York opgericht door David Wilkerson, een plattelandspredikant. David Wilkerson werd door God geroepen om naar New York City te gaan en werkte onder kansarme straatjongeren - veelal bendeleden - voor wie moorden, drugsgebruik, prostitutie en criminaliteit aan de orde van de dag waren. Dit werk kreeg de naam Teen Challenge. In de wereldwijde bestseller Het Kruis in de Asfaltjungle (Oorspr.: The Cross and the Switchblade) beschrijft David Wilkerson zijn ervaringen in de getto’s van New York. Van dit boek zijn miljoenen exemplaren verkocht en in 1970 kwam de boekverfilming uit.

Rehabilitatiecentra
Het werd David Wilkerson duidelijk dat mensen met levensbeheersende problemen (drugs, drank, etc.) behoefte hebben aan opvanglocaties waar langdurige, gestructureerde hulp wordt geboden op basis van Bijbelse principes. Hij richtte een rehabilitatiecentrum op. Het programma van Teen Challenge was succesvol en al snel kwamen er centra bij. Teen Challenge zou daarom vooral bekend worden vanwege de rehabilitatiecentra, die inmiddels over de hele wereld zijn verspreid: er zijn nu zo'n 1100 centra in ruim 120 landen.

Teen Challenge in Nederland
In 1969 kwam het werk van Teen Challenge uit Amerika naar Nederland en werd de eerste Teen Challenge koffiebar (inloopcentrum, gericht op mensen bereiken met het evangelie) geopend in Den Haag. Er volgden veel van dit soort koffiebars in heel Nederland: zo werden vele mensen bereikt met de veranderende boodschap van Jezus. Het eerste opvangcentrum opende in 1973 in Haarlem. Het opvangwerk breidde zich vervolgens uit, binnen Haarlem en ver daar buiten. Het werk van Teen Challenge in Nederland werd groot. Nu, meer dan 50 jaar na het begin in Nederland, biedt Teen Challenge Nederland nog altijd christelijke hulpverlening, maar is een andere vorm. In Heerhugowaard (NH) is in 2014 het Life Center geopend, een lokaal platform dat wonen, zorg en buurt met elkaar verbindt. Daarnaast blijven we nieuwe jongerencentra - The Gate - openen, en bereiken wij nog altijd ons doel: veranderde levens. 

Teen Challenge in Europa
Sinds de jaren '70 is het werk van Teen Challenge via Nederland verspreid over heel Europa en grote delen van Azië. De band met Teen Challenge werk in andere Europese landen is sterk. Teen Challenge Nederland is aangesloten bij Europa Teen Challenge. Jaarlijks vindt de Europe Teen Challenge conferentie plaats. Daar ontmoeten werkers en cliënten van Teen Challenge uit Europa en Azië elkaar.