Cursussen en bijbelstudies

De cursus 'Groep Studies voor Nieuw Leven' is een wereldwijd succesvol discipelschapsprogramma, ontwikkeld door Teen Challenge. De kracht van de cursus zijn de relevante onderwerpen, de Bijbelse onderbouwing van christelijke principes en de praktische toepasbaarheid voor een echte verandering en groei in het leven van een christen. De cursus bestaat uit veertien deelcursursussen die op elkaar voortborduren maar die ook los van elkaar gegeven kunnen worden.

Bekijk alle cursussen

Bekijk hier het aanbod van de cursussen die we momenteel geven.

1. Hoe weet ik dat ik een christen ben?

Deze vraag stellen helaas veel mensen. Deze vraag zorgt niet alleen voor geloofsonzekerheid, het zorgt ook voor een schroom om te vertellen over wie Jezus voor jou is en wat Hij in jouw leven doet.

Herken je deze schroom of wil je gewoon leren hoe je een leven met Jezus goed kunt integreren in je leven van alledag, dan is deze cursus echt iets voor jou. 

2. De Bijbel in vogelvlucht

Voor de meeste christenen is de Bijbel een leidraad in hun leven. Toch ontbreekt vaak kennis over het ontstaan en de achtergrond van de Bijbel, terwijl dat een verrijking kan zijn!

Gedurende vijf avonden kom je meer te weten over zowel de achtergrond als de inhoud van de Bijbel.

3. Welke Bijbelse houding past bij correctie?

Onze houding heeft een grote invloed op ons leven. Wat we dagelijks doen en zeggen, laat zien wat onze houding is. Nieuwe christenen die geestelijk willen groeien, moeten hun houding evalueren.

Hoe Bijbels is mijn houding? Welk gedrag moet ik veranderen? Welke houding moet ik als christen hebben? Hoe kan ik mijn houding veranderen?

4. Omgaan met verleidingen in je leven

Sommige christenen denken bij het woord ‘verleiding’ meteen aan problemen. Maar moeten christenen vrezen voor verleiding? En wat zijn verleidingen? Welke rol spelen behoeften en verlangens in je leven bij verleiding? Kun je weerstand bieden tegen verleiding? Ben jij de enige die te maken heeft met verleiding? Hoe kun je je behoeften op Gods manier vervullen? Wat moet je doen als je toegegeven hebt aan een verleiding? In deze cursus zullen we deze vragen beantwoorden.

5. Succesvol leven als christen

Is het mogelijk om succesvol te zijn als christen? Vandaag de dag draait veel om succes hebben. We meten succes met geld. Als je veel geld hebt, ben je volgens de wereld succesvol. 

In deze cursus gaat het niet om wat de wereld ziet als succes. We zullen ontdekken hoe God aankijkt tegen succes. En hoe we succesvol kunnen leven als christen.

6. Groeien door falen

Is falen in ons leven te voorkomen? Veel nieuwe christenen gaan de fout in. Ze overtreden één van Gods wetten. Wat gaat er gebeuren, nu ik God heb teleurgesteld? Zal God het me vergeven?

Om een succesvol christen te zijn, hoef je niet perfect te zijn. We maken allemaal fouten. We falen allemaal. Maar we moeten wel leren van onze fouten. Deze momenten kunnen ons dichter bij God brengen.

7. Praktische aspecten van christen-zijn

Begrijp jij wat God belangrijk vindt voor jou als christen? In deze cursus bekijken we meerdere aspecten die belangrijk voor ons zijn als christen. Soms begrijpen we wel waarom het zo is, maar handelen we er niet altijd naar. Daarom gaan we het hebben over de praktische zaken van christen-zijn en je uitdagen om dit ook toe te passen in je leven.

8. Gehoorzaamheid aan God

Misschien herinner je het moment dat je christen werd. Als dat recent was, weet je waarschijnlijk nog goed hoe je leven eruitzag voordat je christen werd. Tot geloof komen is meer dan een gebed bidden. Je begint een nieuwe relatie met God. We waren vijanden van God en worden een vriend van God. Welke plaats heeft gehoorzaamheid in je relatie met God?

9. Gehoorzaamheid aan mensen

Misschien heb je nare ervaringen ondergaan met leiders. Of merk je dat je geïrriteerd wordt als een leider je vraagt iets te doen. En ben je niet gemotiveerd om leiders te gehoorzamen. Welke plaats heeft gehoorzaamheid in je relatie met leiders?

10. Boosheid en persoonlijke rechten

‘Je maakt me zo boos!’ Heb je dat ooit gezegd? Of heeft iemand je ervan beschuldigd boos te zijn en reageerde je terug: ‘Ik ben niet boos!’ Je hoeft vandaag niet ver te zoeken voordat je iemand boosheid ziet uiten. Hoe zit het met jou? Is boosheid tegenwoordig een groot deel van je leven? 

11. Hoe moet je de Bijbel bestuderen

Wanneer we het hebben over ‘Bijbelstudie’, gebruiken we ‘studie’ in de breedste zin van het woord. Het gaat dan om elke keer dat je iets uit de Bijbel leest, het uit je hoofd leert, erover nadenkt of ergens onderzoek naar doet. Zoiets kan een minuut duren of vijf uur.

12. Mezelf liefhebben en accepteren

Er zijn veel mensen die hiermee worstelen. Door de dingen die tegen hen gezegd zijn of met hen gebeurd zijn. Hierdoor kun je beschadigd worden en een verkeerd beeld ontwikkelen van jezelf en de mensen om je heen.

13. Persoonlijke relaties met anderen

Je relaties met andere mensen kan de bron zijn van je grootste vreugde in het leven. Deze relaties kunnen ook de bron zijn van diepe pijn in het leven. We gaan beginnen met deze studie over relaties en we willen dat je leert hoe relaties een positief onderdeel van je leven kunnen worden.

14. Geestelijke kracht en het bovennatuurlijke

Bovennatuurlijke verschijnselen en ‘geestelijke’ ervaringen zoals horoscoop en handlezen doen het goed in discussies op een feestje. Hoe onwaarschijnlijker het verhaal is, hoe beter. Maar ook binnen het christendom vinden er bovennatuurlijke dingen plaats.