Pas jaren nadat ik directeur ben geworden, kwam ik erachter. Mijn moeder had een van de allereerste exemplaren van een boek dat later een rode draad zou vormen in haar en mijn leven.
Op 9 januari 1966 kocht zij het boek. Dit was slechts enkele dagen nadat het was uitgekomen in Nederland. Datzelfde jaar heeft de uitgeverij nog vijf extra drukken moeten realiseren vanwege de grote vraag. Op dat moment was de originele Engelse versie al een New York Times-bestseller in Amerika met meer dan 1 miljoen verkochte exemplaren. Om welk boek het gaat? Het kruis in de asfaltjungle. Waar gaat het boek over? Wat deed het boek met mijn moeder? En hoe kan dit verhaal een impact krijgen op de toekomstige generatie?
In het boek beschrijft een nog jonge David Wilkerson zijn ervaringen in de straten van New York City. Hij schildert het schrille contrast van een boodschap van hoop en liefde van God versus de keiharde realiteit in de getto’s van een uit de hand gelopen wereldstad waar zich een dramatische maatschappelijke ramp voltrok. Ongelijkheid, armoede, geweld en een vloedgolf van drugs en criminaliteit overspoelden de stad. De straten werden geregeerd door bendes waar tieners geronseld werden en van jongs af aan in een negatieve spiraal terechtkwamen. In die setting kwam David als magere plattelandspredikant vertellen over de liefde van God. Het contrast kon niet groter zijn. Het resultaat was verbluffend. Bendeleden kozen voor God en namen afstand van hun oude leven. Zelfs de keiharde Nicky Cruz, die David eerder nog met de dood bedreigde, kwam tot geloof en werd predikant.
Mijn moeder was net als zo velen onder de indruk van dit verhaal en zag het als inspiratie voor haar eigen leven. Het verhaal liet haar niet meer los en zorgde voor ingrijpende keuzes voor haar als jonge verpleegkundige. Ze zegde haar baan op en ging naar een Bijbelschool. Daar ontmoette ze mijn vader. En drie jaar later trad ze samen met mijn vader in de voetsporen van David Wilkerson door in Haarlem een rehabilitatiecentrum op te richten voor drugs- en alcoholverslaafden. Ze zouden samen jarenlang in binnen- en buitenland voor Teen Challenge werken. Ook had ze het voorrecht om David Wilkerson in persoon te ontmoeten. Hij werd zelfs een geestelijk vader voor haar.
Ruim een halve eeuw later is de 34 e Nederlandse druk verschenen, bestaat er een geïllustreerde pocketeditie en… ben ik zelf ook al enige jaren in de voetsporen getreden van David Wilkerson. Het boek dat mijn moeder heeft geïnspireerd haar leven om te gooien, is nog dagelijks mijn inspiratie. En ik vraag mij regelmatig af hoe dit verhaal dat zo veel impact heeft gehad op mij persoonlijk, maar ook wereldwijd, behouden kan blijven voor de toekomstige generatie. En nog belangrijker: Hoe kan dit verhaal weer echt gaan leven voor de jeugd van nu? Ik geloof door het delen van onze persoonlijke verhalen.
Daarom aan u/jou de vraag: Wat is jouw ervaring met ‘Het kruis in de asfaltjungle’? Deel je verhaal en tag iemand om zijn of haar verhaal te delen. Zo geven wij ook de toekomstige generatie goud in handen.
Stephan Barendse,
Directeur Teen Challenge Nederland
Zoon van een moeder die in 1966 een boek kocht dat goud waard was
De nieuwste druk (2020) en de geïllustreerde pocketeditie (2019) brengen het verhaal van ‘Het kruis in de asfaltjungle’ weer helemaal tot leven. Geef het door aan een nieuwe generatie!